Stipendium/Grant

Matslag, 2017. Foto: Mani Dadgaranfar

2020 Årets Kulturstipendiat Region Sörmland

Motivering: “Gülbeden Kulbay är en svensk multikonstnär med turkisk bakgrund som arbetat med Performance och Community-Art i drygt 10 år. I ett fängslande konstnärskap använder hon den kropp hon har närmast – sin egen – för att gestalta samtidigt universella som intima frågor om vad det innebär att vara människa. Teman som identitet, tvång och invanda föreställningar utforskas genom performanceverk som ofta tar plats mitt i livet eller på offentliga platser, för vem som helst att uppleva. Med världen och Gnesta som sin arbetsplats skapar Gülbeden Kulbay träffande och oväntade möten där vi plötsligt blir ställda inför oss själva eller det som är mellanmänskligt.

Region Sörmland vill genom att tilldela Gülbeden Kulbay 2020 års kulturstipendium i kategorin Bild och form/Performance visa sin uppskattning för hennes bidrag till det sörmländska konst- och kulturlivet.”

https://regionsormland.se/kultur/bidrag-och-stipendier2/soka-kulturstipendium/kulturstipendiater2020/